Cholesterol
Een hoge cholesterol is schadelijk voor hart en bloedvaten. Het teveel aan cholesterol slaat namelijk neer in de wanden van je bloedvaten zodat het bloed minder vlot kan doorstromen en klonters kunnen ontstaan. Hierdoor kan je last krijgen van hartkramp of pijnlijke benen bij het stappen en heb je een verhoogd risico op hartinfarct of een hersentrombose.
Niet iedereen met een verhoogd cholesterol moet echter medicatie innemen.
Er wordt gekeken naar het totale risico op hart -en vaatziekten.
Dit risico wordt naast cholesterol ook bepaald door roken, suikerziekte, hoge bloeddruk, hoeveelheid beweging, familiale voorgeschiedenis, voeding, gewicht,...
Het is belangrijk àl deze risicofactoren aan te pakken om je risico naar beneden te krijgen.
Tips om zelf je cholesterol te verlagen / laag te houden:
Cholesterol is een vetachtige stof die we nodig hebben om te overleven, maar er wordt een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte cholesterol:
Niet iedereen met een verhoogd cholesterol moet echter medicatie innemen.
Er wordt gekeken naar het totale risico op hart -en vaatziekten.
Dit risico wordt naast cholesterol ook bepaald door roken, suikerziekte, hoge bloeddruk, hoeveelheid beweging, familiale voorgeschiedenis, voeding, gewicht,...
Het is belangrijk àl deze risicofactoren aan te pakken om je risico naar beneden te krijgen.
Tips om zelf je cholesterol te verlagen / laag te houden:
- Gezonde voeding:
- Eet maximum 100g vlees per dag. Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees. Kies ook voor magere charcuterie: ham, kalkoen, kip, roastbeef, onbereide filet americain.
Vermijd vet vlees: lam, varkensgehakt, spek, vet rund of varkensvlees. Vermijd vette charcuterie en bereide vleeswaren: worst, salami, stoofvlees, vleesslaatjes, paté. - Eet 2 keer per week vis, zowel magere als vette vis. Voornamelijk vette vis bevat het goede soort vet.
Vermijd vissla of vis in bereidingen met saus. - Eet iedere dag 200-300g groenten en 2-3 stukken fruit.
- Kies voor volkorenproducten (brood, pasta, rijst) en kook of stoom je aardappelen. Aardappelpuree maak je best met magere of halfvolle melk.
- Beperkt het gebruik van vette kazen (>30% vetgehalte) en gebruik magere zuivelproducten.
- Eet niet meer dan 3 eieren per week, ook niet in bereidingen.
- Kies dieetmargarine. Gebruik olie voor de bereiding van warme maaltijden: olijfolie, koolzaadolie, maisolie, zonnebloemolie,..
- Vermijd sauzen en kies voor lichte vinaigrettes.
- Verminder je zoutgebruik
- Vermijd kant en klare bereidingen.
- Eet maximum 1x per week gefrituurde gerechten
- Eet maximum 100g vlees per dag. Kies voor mager vlees: kip, kalkoen, konijn, mager rund of varkensvlees. Kies ook voor magere charcuterie: ham, kalkoen, kip, roastbeef, onbereide filet americain.
- Matig alcoholgebruik
- Stop met roken
- Lichaamsbeweging
- Minimum 5 dagen per week 30 minuten lichaamsbeweging: wandelen, fietsen, zwemmen, joggen, etc..
- Minimum 5 dagen per week 30 minuten lichaamsbeweging: wandelen, fietsen, zwemmen, joggen, etc..
Cholesterol is een vetachtige stof die we nodig hebben om te overleven, maar er wordt een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte cholesterol:
- Goede cholesterol of HDL-cholesterol: vervoert overtollige cholesterol naar de lever, zodat dit in de darm terecht komt en uit het lichaam verdwijnt.
- Slechte cholesterol of LDL-cholesterol: vervoert cholesterol naar verschillende delen van ons lichaam waar het schade aanricht.